miercuri, 14 decembrie 2011

Viata NU este de vanzare!!!

       Traficul de femei este o piata aflata in crestere, comparabila astazi cu traficul de droguri sau de arme. Aceasta piata este alimentata de fanteziile barbatilor occidentali care includ sex cu alte rase sau dupa principiul dominarii, acestia fiind dispusi sa isi cheltuiasca banii pentru a avea, la orice ora din zi si din noapte, orice femeie isi doresc. Statutul social inferior, discriminarea femeilor divortate, vaduve sau victime ale violurilor, precum si situatia materiala precara (cauzata de posibilitatile limitate de angajare sau educatie si de saracie), aspecte negative care s-au amplificat in decursul schimbarilor socio-economice din ultimii ani, contribuie la mentinerea acestei afaceri teribile.
       Femeilor li se promit in general un loc de munca bine platit intr-o tara straina. Dupa trecerea granitei li se ia insa pasaportul, iar femeile sunt obligate sa se prostitueze in bordeluri. Ele traiesc si muncesc in conditii
 similare sclaviei, ele indatorandu-se la traficanti, care preiau cheltuielile de transport si toate celelalte cheltuieli. Stigmatizarea sociala pe care o impune violenta exercitata asupra lor dar si tara straina nu face decat sa sporeasca gradul de dependenta al victimelor. Faptul ca in unele tari (Cambogia, Tailanda) sunt preferati, in mod traditional, baietii, face ca multi parinti - din nevoie sau chiar buna-credinta - sa-si vanda fiicele unor retele de traficanti. Deseori se intampla insa ca femeile sa fie chiar rapite.



Cauzele traficului de femei


1. Nivelul de trai. Cele mai multe dintre victime apartin unor familii in care unul dintre parinti, sau chiar ambii, sunt someri, confruntandu-se cu mari dificultati materiale, sau ele insele au o situatie familiala grea, fiind abandonate de soti si avand copii in intretinere. 

 Marea majoritate a victimelor traficului provin din Moldova, care este recunoscuta pentru pungile de saracie comunitara. Din moment ce comunitatea nu ofera prea multe perspective (locuri de munca, locuinte), femeile merg sa castige bani pentru a-si putea satisface anumite nevoi. Variatia ratei saraciei este responsabila, intr-o oarecare masura, de migratia ilegala si de traficul de persoane. Persoanele sarace sunt cele mai vulnerabile. Desi din analizele intreprinse se observa ca fetele provin din familii unde nu exista probleme financiare atat de mari, saracia este inca considerata a fi una dintre cauzele traficului.


2. Somajul. o alta cauza importanta a traficului o reprezinta rata mare a somajului. Lipsa locurilor de munca si slaba lor calificare fac ca femeile sa cada in capcana traficantilor. Trebuie evidentiat aici si nivelul scazut al salariilor, care nu acopera minimul necesitatilor. in multe situatii, aceste persoane, daca isi gasesc un loc de munca, sunt angajate fara documente oficiale si sunt prost platite.

3. Educatia. Cele mai multe dintre fetele care sunt traficate nu si-au incheiat ciclul obligatoriu de educatie. Ele nu au o calificare adecvata, nu au experienta pe piata muncii si, astfel, sunt mai vulnerabile. Vulnerabilitatea este invers proportionala cu nivelul de educatie. Cele mai vulnerabile (circa 40%) sunt cele care nu au terminat liceul, avand varsta cuprinsa intre 15�20 de ani. in ultimii ani, varsta fetelor traficate a scazut chiar la 12, 13 ani. Educatia, ca rezultanta a nivelului pregatirii scolare si profesionale, dar si ca nivel al educatiei receptate si sedimentate in plan familial si social, este factorul de formare al responsabilitatii, inteleasa nu neaparat in sensul asumarii unei obligatii anume, sau ca adoptarea unei conduite conforme normelor sociale ale momentului, ci ca si capacitate de raportare lucida, realista, la complexul de circumstante ce se succed in viata personala si in care se include, decisiv, alternativele ocupationale. Lipsa de educatie le face pe victime sa poata sa se orienteze in tarile de destinatie numai spre munci care nu cer indemanare si pricepere foarte mare si, deci, sunt prost platite, sau spre locuri de munca temporare, desfasurate in conditii precare.




4. Mediul familial. Femeile provin, in general, din familii in care alcoolismul, conflictele si antecedentele penale sunt o constanta, ca si lipsa afectiunii parentale. De aceasta situatie familiala profita multi dintre traficanti, care mimeaza fata de victime interese de natura afectiva, in momentul racolarii. Multe dintre victime incearca sa scape dintr-un mediu familial dominat de violenta sau un mediu familial prea constrangator.

5. Existenta unui model de succes. Una dintre cauzele cele mai importante o reprezinta modelul de reusita in viata pe care victimele il au. Din analiza cercetarilor intreprinse in domeniul traficului de femei a reiesit ca principala cauza a migratiei o reprezinta nu lipsa mijloacelor de trai, ci perceptia indivizilor vizavi de posibilitatile lor de autorealizare in Romania. Un mediu in care oportunitatile oferite generatiei tinere sunt extrem de reduse, iar sansele de angajare sunt mici, ii face pe cei mai multi sa considere ca nu se pot realiza decat in strainatate. Multe dintre tinere au fost expuse la povesti despre migratia de succes, ceea ce le creste gradul de vulnerabilitate.


Ce este traficul de persoane?

Ce este traficul de persoane?

          Prin trafic de fiinte umane se intelege “recrutarea, transportarea, transferarea, adapostirea sau primirea de persoane, prin amenintare sau prin utilizarea fortei sau a altor forme de constringere, prin rapire, escrocare, inselaciune sau abuz de putere, prin utilizarea unei pozitii vulnerabile, prin darea sau primirea de bani sau de beneficii pentru obtinerea consimtamintului unei persoane care are control asupra alteia, in scopul exploatarii. 


           Exploatarea include cel putin prostitutia sau alte forme de exploatare sexuala, munca sau servicii fortate, sclavia sau practici similare sclaviei, servitutea sau prelevarea de organe” (din documente oficiale ale ONU).




Din punctul de vedere al drepturilor omului, traficul de fiinte umane include:

-sclavia

-munca fortata

-violenta

-abuzul de incredere

-agresiunea fizica si psihica a persoanei.



Din perspectiva economica, traficul de fiinte umane presupune:

-interese financiare

-retele regionale si internationale de trafic de fiinte umane

-crearea conditiilor in care o persoana poate fi transformata in marfa

-circulatia ilicita a banilor pe baza carora se realizeaza traficul

-o stare de saracie accentuata a victimelor care se intorc in tara mai sarace decat au plecat, unele chiar avand datorii acumulate la plecarea in strainatate.



(Documente OIM)

Estimările privind femeile şi copiii traficaţi în fiecare an pe piaţa sexuală (adesea prin forţă sau răpire) şi pe piaţa muncii forţate variază considerabil, între 700.000 şi 4 milioane. Vânzarea tinerelor pentru sclavie sexuală, o încălcare gravă a drepturilor lor şi o ameninţare pentru sănătatea lor, a crescut considerabil în ultimii 10 ani. Sărăcia extremă, statutul inferior al femeilor şi al fetelor, controalele vamale îndoielnice şi implicarea celor care ar trebui să aplice legea în activităţile de trafic, toate acestea contribuie la răspândirea fenomenului.

În Asia şi Europa de est, fete de 13 ani sunt traficate ca “soţii la comandă” (sursa: UNICEF.The Progress of Nations, 1997). În India, se estimează că două din cinci femei care prestează servicii sexuale au sub 18 ani (sursa: UNICEF, UNAIDS şi OMS, 2002). Conform unor estimări regionale, între 1 şi 2 milioane de bărbaţi şi femei sunt victime ale traficului în fiecare an, majoritatea în Asia. Peste 225.000 dintre ei provin din Asia de sud est, iar aproximativ 150.000 din Asia de sud. (Huntington, Dale. 2001. Anti-Trafficking Programs in South Asia: Appropriate Activities, Indicators and Evaluation Methodologies: Summary Report of a Technical Consultative Meeting: 11-13 September 2001, Kathmandu, NepalNew Delhi: The Population Council).

Traficul de persoane a devenit o afacere globală care generează profituri imense pentru traficanţi. Noi rute pentru trafic sunt stabilite în mod regulat, iar piaţa documentelor false de călătorie, a transportului clandestin şi a trecerii graniţei în mod fraudulos devine tot mai bine organizată.

Unele victime sunt ademenite prin reclame la locuri de muncă atrăgătoare. Altele sunt vândute de rude, cunoştinţe sau prieteni de familie. Traficanţii aleg comunităţile sărace şi îşi fac apariţia în timpul unei secete sau înainte de strânsul recoltei, când este lipsă de hrană, pentru a convinge familiile sărace să-şi vândă fetele pentru sume mici de bani.

Problema este larg răspândită. Deşi cea mai mare parte a traficului are loc în Asia, apare destul de mult şi în Africa şi America Latină. Recent, Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea traficului de femei în Europa de est – se estimează că aproximativ 500.000 de femei au fost forţate să se prostitueze. Conform unui raport al CIA, aproximativ 50.000 de femei şi copii sunt duşi în SUA în fiecare an sub diverse pretexte şi sunt forţaţi să se prostitueze, să muncească abuziv sau să devină servitori. Puţine cazuri ajung în justiţie.

Sărăcia şi inechitatea sunt cauzele de bază ale traficului. Discriminarea de gen în cadrul familiei şi al comunităţii, precum şi toleranţa faţă de violenţa îndreptată împotriva femeilor şi a copiilor, au şi ele un rol important. Lipsa legislaţiei corespunzătoare şi a voinţei politice de a aborda această problemă, politicile de imigrare restrictive, globalizarea industriei sexuale şi implicarea reţelelor transnaţionale de crimă organizată sunt alte cauze ale acestei probleme.




Viata nu are pret!!