miercuri, 14 decembrie 2011

Nu suntem de vanzare!





Având în vedere gravitatea acestui fenomen şi a faptului că tot mai multe tinere devin victime ale traficului de persoane, plecând în străinătate cu vise caracteristice vârstei şi trezindu-se singure printre străini, sechestrate, ameninţate, abuzate, adevărate sclave ale traficanţilor, este binevenită prezentarea câtorva aspecte legate de acest fenomen.
Traficul de persoane este un fenomen complex al zilelor noastre, un fenomen subteran cu dimensiuni globale, vinovat de producerea a milioane de drame omeneşti. Oricât de crudă ar părea exprimarea, ea este reală, fiinţele umane fiind vândute şi revândute din ce în ce mai scump, ca simple obiecte şi apoi exploatate.
În România, victimele sunt racolate cu predilecţie din rândul fetelor şi tinerelor femei cu vârste cuprinse între 13 şi 33 de ani ( un sfert sunt minore, peste jumătate au vârste cuprinse între 18-23 de ani). Dintre tinerele repatriate voluntar şi asistate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie -Biroul OIM Bucureşti, în mare parte au fost duse în Bosnia Herţegovina, apoi în Macedonia, Albania, Kosovo, Italia, Cambodgia, restul în alte ţări. În ceea ce priveşte scopul traficului în anumite ţări de destinaţie, printre acestea - Spania, Austria, Germania – trafic pentru exploatare sexuală, Grecia – trafic pentru muncă în condiţii ilegale, Franţa, Italia – pentru cerşetorie. Tendinţa care se remarcă este ca transportul să se facă în grupuri mici, pentru a fi mai greu de sesizat de către autorităţi.
Din mărturiile lor reiese că traseul tipic al unei victime, de la racolare până la eliberare, este marcat de ABUZURI grave. Prinse în capcana traficanţilor, victimele sunt supuse unor tratamente înjositoare şi exploatate în regim de sclavie. În majoritatea cazurilor, ele sunt forţate să accepte exploatarea sexuală, dar şi alte forme de servitute


Campania  Nu inchide ochii STOP! traficului de fiinte umane!,este un program de mobilizare a comunităţii împotriva traficului de fiinţe umane.
      Iniţiativa strângerii de fonduri vizează înfiinţarea unei asociaţii care să ofere servicii de asistenţă victimelor traficului de fiinţe umane. Persoanele exploatate suferă traume psihologice complexe şi profunde făcând reintegrarea lor în societate dificilă. Viitoarea asociaţie va creşte şansele acestora de a beneficia de servicii sociale necesare.
      Banii donaţi de dumneavoastra vor ajuta la înfiinţarea unui program terapeutic pentru victimele traficului de persoane. Cu ajutorul acestor banii colectați, programul  Nu inchide ochii! STOP traficului de fiinte umaneva avea posibilitatea de a continua activitățile de mobilizare a comunității împotriva traficului de persoane precum: campanii stradale, distribuirea de materiale informative de conștientizare, seminarii, cursuri de formare, conferințe, grupuri de discuții cu tinerii. Este nevoie de o suma mare de bani pentru înfiinţarea unui adapost, însă fiecare gest contează.

      Campania  Nu inchide ochii STOP traficului de fiinte umane!  invitacompaniile din Romania sa participe la acest eveniment de impact asupra comunitatii, prin strangere de fonduri. Companiile care doresc sa joace un rol important in comunitatea din care fac parte, care vor sa dezvolte un program de spronsorizare coerent si pe termen lung, si care vor sa-si implice angajatii in diverse actiuni cu profil social, pot alege sa faca parteneriat cu noi. Compania poate alege sa incurajeze angajatii sa contribuie si prin oferirea de sponsorizari – sponsorizare ce poate poate fi o suma fixa-. De aceea, anul trecut, aceste companii au sprijinit initiativele noastre de ajutorare a persoanelor abuzate: Raiffeisen Bank, British American Tobacco, GlaxoSmithKline, JW Marriott, Deloitte, Johnson Wax, Hewlett-Packard, 3M, Achieve Global, Saatchi& Saatchi, Coca-Cola, World Learning, American School of Bucharest si AmCham. Sunt hotaraţi sa continue acest sprijin si in acest an. Pe langa companiile importante din Romania vom avea ca invitati persoane influente (oameni de afaceri, oameni politici ,persoane publice ) care vor putea ajuta prin contributiile lor.





Cum se realizeaza traficul de fiinte umane?

Traficanţii folosesc persoane care recrutează victimele.
Aceste persoane pot fi cunoscuţi ai victimelor, în care acestea au încredere: prieteni, rude, iubitul/iubita sau chiar părinţii. Cea mai mare parte sunt femei. Acestea oferă locuri de muncă în străinătate, călătorii pentru muncă sau studii, sau alte oportunităţi atractive.
Persoanele care recrutează utilizează, de asemenea, reclame false în presa locală, agenţii false de recrutare sau pagini de intemet false, destinate recrutării. Promit locuri de muncă bune ca secretare, chelneriţe, dădace, modele, dansatoare, asistente, etc.
În plus, pot oferi sprijin material pentru transport sau perfectarea documentelor de călătorie. Pot fi foarte convingătoare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu